Siirry pääsisältöön

Luonto keväästä kesään, osa 1: Kotipihan kaakattajat, sirkuttajat ja surisijat



Kirjosieppo omenapuussa. Siuro 22.5.2019.

Tänä keväänä ja nyt kesän alussa luonto on tullut erityisen lähelle. Vaikka liikkumiseni on nyt jalkaterän murtuman takia ollutkin erityisen rajoitettua, olen onnekas asuessani luonnon keskellä. Olen kokenut saavani luonnosta sellaista voimaa ja rauhaa, jota ei muualta ole ollut mahdollista saada ja tavoittaa. Luontokuvauksesta on tullut erittäin tärkeä voimavara.

Aloitan nyt jälleen luontopostauksien sarjan ja tässä ensimmäisessä pysytellään ihan oman kotipihan lajikirjossa.

Naakka




Lähdetäänpä liikkeelle meidän alivuokralaisistamme.. Kuten jo aiemminkin on ehkä tullut ilmi, olen aiemmin suorastaan vihannut Naakkoja. Ne ryöväävät lintulaudan puhtaaksi alta aikayksikön ja ovat muutenkin kovin äänekkäitä kaakattajia. Ja kaakatusta kyllä riittää, lähes kaikkien meitä ympäröivien talojen savupiipusta pilkistää naakan pää ja tässä ne surffailevat piipusta piippuun.
Mikä lie nyt tullut, kun yllättäen naakat tuntuvatkin aika mielenkiintoisilta seurattavilta.


Naakkojen määrä on noussut reilussa 50 vuodessa hurjasti. Vielä 1900-luvun puolessavälissä pareja oli noin 17 000 ja nykyään parien lukumääräksi arvioidaan jo 110 000. Euroopassa elää yli puolet maailman naakkakannasta. Lajia tavataan myös Aasiassa ja Afrikassa. Naakka pesii yhdyskunnissa ja varsinkin ennen se pesi kirkontorneissa. Siitä se on entisaikaan saanut nimen kirkhakkinen, kirkonherra ja kirkkonaakka. Naakkojen mieltymys kirkkoihin synnytti monia uskomuksia. Nakkaa on pidetty pyhänä lintuna, mutta myös kuoleman ennustajana. Lounais-Suomessa naakkoja pidettiin kuolleiden pappien sieluina ja niiden annettiin päästä esteettä kirkkojen ullakoille. Räystäslautoihin veistettiin jopa lentoaukot helpottamaan sisäänpääsyä.
Nykyisin yleisin pesintäpaikka taitaa olla verkottamattomat piiput. Pesii tosin myös onkaloissa, koloissa ja pöntöissä.

Naapurin lintulauden tarjontaan tutustumassa
Meillä naakka on pesinyt jo monena vuonna. Harmittaa, kun kattoremontin yhteydessä ei tullut laitettua verkkoa. Meillä ei ole sähkölämmityksen vuoksi hormi käytössä, joten naakat ovat saaneet ihan rauhassa rakennella pesiään. Pelkäänpä että edessä on aikamoinen homma niiden lukuisten pesien siivoamisessa kun lopulta hormi joskus mahdollisesti otetaan käyttöön. Tietenkin tämä täytyy sitten tehdä pesintäajan ulkopuolella.

Naakkapariskunta pysyy parvessakin toistensa läheisyydessä

Naakat ovat tarkkaavaisia ja kekseliäitä lintuja. Ne osaavat laskea ainakin viiteen. Naakoilla on tarkka arvojärjestys, jonka mukaan määräytyvät ruokajärjestys ja yöpymispaikat. Korkea-arvoisimmat naakkaparit valitsevat suojaisimmat, korkeimmalla maasta sijaitsevat pesäpaikat.

Naakka on moniruokainen. Se syö mm. siemeniä, hedelmiä, marjoja, matoja ja jätteitä. Naakat lentävät parvissa ja usein sekaparvissa varisten ja harakoiden kanssa. Puussa yöpyvä parvi äänetelee vielä kiivaasti ennen nukkumaan rauhoittumista. Arvokkaimmat naakat saavat oleskella parven keskiosissa suojassa.




Naakan runsastumisesta on ollut haittaa maanviljelijöille. Valtioneuvosto on päätynyt purkamaan rauhoituksen ja nykyään naakkaa saa metsästää pesintäajan ulkopuolella. Pesitäaikaa ovat huhti-toukokuu. Sekä BirdLife Suomi sekä Luonnonsuojeluliitto ovat vastustaneet tätä metsästyslakia.

Naakka on Varsinais-Suomen maakuntalintu, Muhoksen kunnan nimikkolaji ja komeileepa se Sauvon kunnan vaakunassakin (Wikipedia)


Naakka omenapuussa, jotain pesätarvesaalista siellä nokassa taitaa olla tälläkin kertaa. 

Faktatiedon lähde: Apu-lehden artikkeli

Punarinta


Punarinta omenapuussa 16.5.2019. Laula sarjassa "tik" ihanaa soljuvaa kellojen helinää. Aktiivisinta laulanta on hämärän koittaessa.

Punarinnan laulua kuuntelisi aina ja aina vaan. On se niin ihanan soljuvaa ja iloista. Punarinta on vieraillut ruokintapaikallamme jo kevättalvesta saakka ja nyt se on jäänyt tänne ilahduttamaan meitä laulullaan. 

Pesii kuusivaltaisissa metsissä koko maassa. Talvehtii pääasiassa välimeren maissa ja kevätmuutto huhti-toukokuussa. Käyttää ravintonaan siemeniä, marjoja ja selkärangattomia eläimiä.

Meidän ruokintapaikalla 5.4.2019. 
Faktatiedon lähde: Luontoportti

Kirjosieppo


Kirjosieppo 22.5.2019. Siuro.
                                     
Kirjosiepon laulusta saamme nauttia myöskin täällä aika taajaan. Se laulaa tuolla metsänrajassa männyn oksalla. Välillä se hypähtää seuraavalle oksalle ja jatkaa lauluaan. Ohessa kirjosiepon laulunäytettä 22.5.



Kirjosieppo pesii pöntössä tai puunkolossa. Ehkäpä tämä kirjosieppo voisi pesiä naapurin pöntössä, mene ja tiedä. Sellainen konna tämä on, että valtaa usein tiasten asuttaman pöntön heittämällä muutaman männyn kuorenpalasen tiasten munien päälle ja tiainen ei enää tunnistakaan omaa pesäänsä. Tämä olikin aivan uutta minulle. 

Laulaa päivin ja illoin rytmikkäästi ja kirkkaasti "pit"

 Talvehtii trooppisessa Afrikassa ja palaa pohjolaan touko-kesäkuussa. Käyttää ravintonaan selkärangattomia eläimiä.

"Hyönteisiä mä metsästän" Istuin keinussa omenapuun alla ja yllättäen tämä aiemmin männyn oksalta bongaamani kirjosieppo olikin siinä omenapuun oksalla. Kun en mikään lintuasiantuntija ole, en mene takuuseen, mutta mielestäni tämä näyttää naaraalta. Naaraalla on kermanvärinen vatsa ja tummat osat ovat ruskeat, kun taas koiras on vatsapuolelta valkoinen ja selkäpuoli on musta tai tummanruskea. Tuossa blogauksen avauskuvassa näkyvät värit vielä paremmin.
Faktatiedon lähde: Luontoportti

Sinitiainen



Sinitiainen on pesinyt meidän pöntössä jo parina aiempana kesänä, siltä näyttää nytkin tänä keväänä ja kesänä. Kyllä siellä ainakin jonkin verran liikennettä on ollut.


Tässä ollaan katsastusreissulla, kelpaiskohan tämä vai ei. 6.3.2019

Eilen 27.5. kävin pöntön luona kuulostelemassa tilannetta ja kylläpä sieltä hyvinkin kuului sirkutusta💓



Pesii lehti- ja sekametsissä koko Suomessa. Sinitiainen munii huhti-toukokuussa 6-14 munaa ja ainoastaan naaras hautoo. On lintulautojen vierailija. Syö siemeniä ja selkärangattomia eläimiä. Laji runsastunut erittäin voimakkaasti. On osittaismuuttaja. Elinvoimainen, rauhoitettu.

Faktatiedon lähde: Luontoportti

Lisäksi pihassamme vierailee kesät ja talvet tietenkin pikkuvarpunen, joka myös asustaa talomme onkaloissa. Mustarastas on aina odotettu vieras kevään tullen. Talitiaisia tottakai täältä löytyy myös, kuin myös harakoita ja variksia. Viimeksi mainituilta naakat ovat vallanneet alaa, joten ei niitä enää kovin paljoa näe. Seuraavaksi siirrytään sitten pihamme ihanaan surisijaan, kimalaiseen.

Kimalainen


Kukasta kukkaan 22.5.2019
Istuskelin tosiaan kameran kanssa aikani omanapuun alla kuunnellen jopa rauhoittavaa kimalaisten surinaa. Meidän omena- päärynä- sekä luumupuissa kimalaisten surina on ollut lähes korvia huumaavaa. Pölytettävää on riittänyt ja riittää edelleen.

Kimalaiset on helppo tunnistaa pörröisen ja pyöreän muotonsa perusteella. Puutarhassa pyörii useita kimalaislajeja ja muutamat muut hyönteislajit matkivat ulkonäöllään kimalaisia. Hmm. aivan uutta minulle tämäkin.. Loiskimalainen muistuttaa hyvin paljon kimalaista, mutta se ei kerää siitepölyä kuten kimalainen. Loiskimalainen on kimalaisten alasuku.

Paksun ja karvaisen ulkomuodon vuoksi kimalainen on erinomainen pölyttäjä. Suomen mustikkasato on aika pitkälti kimalaisten varassa. Kimalaiskuningattaret ovat tärkeässä asemassa kevään ja alkukesän vaihtelevissa säissä. Ne pystyvät lentämään tuulisemmassa ja viileämmässä säätilassa kuin tarhamehiläiset. Lisäksi kimalaispölytys on tärkeää mm. omenalle, herukalle ja härkäpavulle. Metlan tutkimuksissa kontukimalaispesien on todettu lisäävän mustikkasatoa huomattavasti.

Kimalaisen ruokavalio koostuu medestä ja siitepölystä, aivan kuin ampiaisenkin. Ne valmistavat hunajaa omaksi ravinnokseen. Kimalaiset keräävät siitepölyä takajaloissa oleviin siitepölyvasuihin.

Kivikkokimalainen



Kivikkokimalainen voikukka-apajilla

Tässähän ihan innostuu tutkimaan näitä erilaisia kimalalajeja ja luulenpa että tunnistin nyt tämän kimalaisen, jota putkellani kuvailin meidän muurin kupeesta. Kivikkokimalainen on sametinmusta kimalainen, jonka takaruumiin kärki on oranssinpunainen.  Se viihtyy kuivilla niityillä ja kallioisilla alueilla. No, sitä kalliota tuossa meidän tontin takaosassa tosiaankin riittää ja lähes koko kalliokadun mitalta. Rakentaa pesän maahan tai kiviaitaan.

Muita kimalalajeja ovat mm. tarha-, pelto-, pensas-, kartano-, kontu-, mantu-, mantulois-, kirjo-, kivikkolois- ja maakimalainen. Suomesta tavataan noin 30 kimalaislajia. Maatalouden tehostumisesta kärsineitä lajeja ovat mm. mustakimalainen ja kirjokimalainen.

Faktatiedon lähde: Ötökkätieto, Hyönteismaailma, Mehiläishoitajat, kimalaisraportti

Luumupuu 14.5.


Vuorenkilpi

Päärynäpuu 20.5.
Tämä viimeinen ihanuus ei kuulu mihinkään ryhmään, mutta tottahan toki meidän vakituinen lintulauden vierailijakin täytyy vielä esitellä.


Herra tai rouva orava. Kotipaikka löytyy lähikuusesta. Koirat pelottavat niin pirusti, mutta onneksi tarpeen tullen karkuun pääsee omenapuuhun ja sieltä kotia kohti.

Kuvat: Teija Sorjonen / Canon EOS 77D, tamron sp 150-600mm f/5-6.3 di vc usd

Seuraavassa osassa siirrytään peltojen vierailijoihin.

Nauttikaa luonnosta💓

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa! Pientä alustusta Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen. Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti. Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä. Suunnitelma Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa o

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko

Yksi tämän kesän löydöistä. Löysin tämän kirkon netissä surffaillessani, jotain tietoa holvikaarista taisin onkia. Nuo upeat holvikaaret ja etenkin seinämaalaukset iskivät tajuntaani. Kun tajusin, että Kirkon sijainti on järkevän matkan päässä kotoa, päätin vierailla paikanpäällä. Keskiaikaiset kirkot kiinnostavat aina ja etenkin tällaiset aarteet. Sisäänkäynti hautausmaan puoleisesta portista. Tälle rautakehikolle en löytänyt merkitystä. Hieno. Kellotapuli. Yläosa on vuodelta 1813. Historia Hattulan Pyhän ristin kirkko on Hämeen vanhin kirkko. Nykyarvioiden mukaan tämä täysgotiikkaa edustava kirkko on rakennettu 1400-luvulla. Keskiajalla tunnettu pyhiinvaelluskohde. Asehuonetta lukuun ottamatta kirkko on rakennettu lähes kokonaan tiilestä, josta johtuen kirkon rakennusvaiheet on yhdistetty Hämeen linnan rakennusvaiheisiin. Molemmat sijaitsevat Hämeen Härkätien läheisyydessä. 1400-luvun loppupuoli ja 1500-luvun alku olivat Hämeen linnan loi