Siirry pääsisältöön

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta

Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa!


Pientä alustusta


Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen.

Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti.

Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä.

Suunnitelma


Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa on tarkoin mietittyjä, turvallisia rakenneratkaisuja. Lähtökohtaisesti muuri tarvitsee tukemista. Jos mahdollista, halutaan välttää uusi ympärikaivuu.

Visuaalisesta suunnittelusta vastasi allekirjoittanut, väheksymättä Pasin omaa panosta liittyen treenikämpän osuuteen. Minulle yksi tärkeimmistä asioista alusta alkaen oli värimaailman suunnittelu. Kirkkaita värejä, googlausta ja siitä se idea sitten lähti the "MEKSIKOLAINEN KELLARI".  Tilan perällä olevaan tilaan (kaksi pientä koppia) suunnittelin meksikolaista baaria. Kun seinä poistettaisiin, tilasta tulisi oikein toimiva.
Pasia vähän huolestutti, jääkö treenikämpän puoli näiden mun visuaalisten hallusinaatioiden jalkoihin. Lupasin, että ei hätää, kaikki otetaan huomioon.


Kuva 2. Originaali kellari


Tarjouskilpailu

Projektiin ei ollut tekijäehdokkaita jonoksi asti. Isoille remonttifirmoille tällainen kohde taitaa olla liian pieni ja sitten taas yhden miehen firmoille liian suuri. Tiedossa oli, että mukana on joitakin kysymysmerkkejä. Kaksi pääasiallista ongelmaa olivat veden tulo kellariin ja rakenteiden vahvistamisen tarve.
Saimme lopulta kolme tarjousta. Kolmesta oli helppo valita voittaja. Ensimmäinen oli aivan liian alhainen ja tekijä ei tuntunut täysin ymmärtävän remontin vaativuutta ja laajuutta. Kolmannen firmaehdokkaan edustajat vaikuttivat oikein hyviltä ja sanoinkin Pasille heidän lähdön jälkeen, että nää on meiän miehii! Mutta ei sittenkään. Hintalappu oli niin suolainen, että ihan heikotti. Moninkertainen ensimmäiseen tarjoukseen nähden ja yli kaksinkertainen toiseen nähden. Noinkohan varmistivat, ettei tarvitse ison firman ottaa tällaista parinkymmenen neliön koppia vaivoikseen. Well, well, eli kakkonen oli ykkönen. Vaikka tiesimme että kallista lystiä tästä tulee, emme olleet ajatelleet, että aivan näin kallista. Emme kuitenkaan enää tässä vaiheessa perääntyneet, vaan teimme sopimuksen Rakennuspalvelu Vauhtineliö Oy:n kanssa.


Urakka lähtee käyntiin


Tässä suurinpiirtein urakan sisältöä:

Kaivuuta, timanttisahausta
Muottityötä, anturavalua, pilarinantura, pilarin asennus
Lattian salaojitus, pumppukaivon asennus
Pohjien tasaus, eristys, raudoitus
seinien oikaisu, rappaus
katon koolaus, laudoitus
väliseinä lämpimän tilan ja kylmän+matalan alapohjan väliin
Peltirankakoolaus, eristys
Ulko-oven ja portaisiin vievän sisäoven asennus
Lattian pinnoitus
Läpiviennit ilmanvaihdolle
Huolto-ovi kylmälle puolelle
Kahden ikkuna-aukon umpeenmuuraus
Ikkunoiden asennukset

Päälle vielä tulivat tietenkin materiaali- ja tarvikekustannukset, louhintatyö yms.

Sokkelin ulkopuolista eristystä ei tarvita, joten vältymme kalliilta kaivuutyöltä.

Ja urakkahan lähti käyntiin täsmälleen silloin kun oli sovittu.

Kuva 3. Kuvassa vasemmalla takana ulko-ovi, oikealla rumpunurkkaus. Tukivaluja on jo tehty. Valuja tulee kauttaaltaan jokaiselle seinälle.
Kuva 4.



Kuva 5. Vanhaa kotelointia purettu, alta paljastui peruskalliota. Tarkemmin näät alkuperäistä kotelointia kuvasta 2.

Alustaa saatiin aika paljon kaivettua alaspäin, onneksi. Kiveä oli kiven perään, hidasta ja hikistä hommaa!
Kuvaan 5 viitaten, meillä oli ajatus saada tilaa vähän lisää kun kotelointi poistetaan. Loppujenlopuksi kalliota oli koko matkalla, joten poisto oli järjetöntä ja mahdotontakin. Päädyimme siis uuteen kotelointiin.

Tätä kaikkea sieltä nousi..
Kopperoiden välinen seinä on historiaa, juhuu!! Baari alkaa hahmottua :D

Lattiaa kaivettiin alaspäin sen verran kuin oli mahdollista. Tarkoitus oli saada edes sen verran korkeutta, että isompikin mies pystyy seisomaan kumartumatta.

Ennen salaojituksen ja uppopumpun asennusta maassa oli jonkinverran vettä. Uppopumppu teki tehtävänsä, alusta saatiin kuivaksi.


Jokunen 1000 kg säkki pyörähti pihassa.

Eristystä


Murske levitetty, seuraavaksi Finnfoamia eristeeksi.

Murskeen alta löytyy salaojaputkea ja uppopumppu on asennettu.


Lattialämmitys asennettu. Uppopumpun paikka kuvassa oikealla alhaalla.

Yritämme kaikin keinoin välttyä kosteusongelmilta. Tässä meidän tapauksessa ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää epäorgaanisia materiaaleja. Koolaukset ovat metallia.

Betonia pintaan, meillä on lattia! Homma etenee vauhdilla. Tässä kuvassa näkyy seinän rakenne hyvin. Finnfoamia siellä koolauksen takana ja Tulppa-märkätilalevyä päällä.  

Kyllä muuten tuntui mahtavalta, kun saatiin lopultakin betonilattia, niin monen vuoden jälkeen..

Kallion kotelointi näyttää mahtavalta. Se, että lattiatilaa ei olisikaan niin paljoa, tuntui alkuun pettymykseltä. Loppujenlopuksi tämä koroke osoittautuikin todella hyödylliseksi tilaksi. Tiilipinta näyttää kyllä hyvältä, mutta suunnitelman mukaan se tullaan peittämään rappauksella.

Kuva 13. Kotelointi on valmis

Seinän työstäminen jatkuu..

Yksi hankalimmista ratkaistavista asioista oli tämä sisäänkäynti. Maa viettää alaspäin kohti ovea ja vesi tulvii sisään. Lisäksi oven vieressä on jättimäinen kivi, jolle myös täytyy tehdä jotain.
Kellarin sisäänkäynti
 Kivi oli sen verran iso, että sen poisnosto ei onnistunut. Sen käsittelyä jatkettiin etanadynamiitilla. Timanttiporalla käytiin poraamassa muutaman reiän kiveen ja niihin sitten panokset perään.

Etanadynamiitin aiheuttamat halkeamat kiveen

huhheijaa mikä homma!
 Kulkuväylää oven edustalta jouduttiin aika paljon alentamaan. Maa-ainesta tukemaan rakennettiin tukeva muuri.
Siinä näkyy kehikon alla kivestä jäänyt jämä.  Tähän rakennettiin pätkä muuria.

Aika tuskallinen homma tuo kiven poisto. Ainakin kolmeen otteeseen niitä reikiä porattiin, uutta panosta heitettiin kehiin. Aikamoinen pain in the ass :D

Väliseinä matalaan, kylmään tilaan kasassa. Siinä ryömintäaukko. Ei se nyt aivan näin pieneksi jäänyt, korkeutta tuli vielä vähän lisää.

Lattiamateriaalin valinta edessä. Tässä vinyylilankkua Cosmos Anthracite K-Raudan valikoimasta. Harmaa oli hyvä valinta.
Miksi vinyylilankkua? Halusimme valita materiaali, joka kestää kosteutta. Olisihan lattian toki voinut maalatakkin, mutta tämä on akustiikaltaan parempi vaihtoehto.

Hienolta näyttää, siinähän on meillä oikein kunnollinen sisäänkäynti! Eräistä syistä johtuen jouduimme teettämään sekä tämän ulko-oven , että portaikkoon menevän Silo-laakaoven (desibeliovi) määrämitoilla. Hinta oli  sen mukainen.. TämäTimo -ovi on tosiaan normaalia matalampi. 

Nyt alkaa olla valmiimpaa. 
Lopuista välivaiheista ei oikein kuvamateriaalia olekkaan. Ennen tuota viimeistä kuvaa rappaus vedettiin ilman sävyä pintaan. Kattoon on asennettu raakalaudasta pintaa. Parrut siellä jo olikin. Katossa on vaalea sävy ja parrut on käsitelty hirsisuojalla.

Alkuperäinen kattoparru. Kuvassa valaistus vääristää vähän sävyä. 


Akustiikka

Treenikämpässä akustiikalla on tietenkin tärkeä osuus.

Rumpunurkkaus. Akustiikkaelementit seinissä ja katossa. 3-vaihe kisko, jossa 3 kohdevalaisinta.

Saimme akustiikan hyvin kuntoon akustiikkaelementeillä seinissä ja katossa. Lisäksi tilassa on kaksi mustaa akustiikkalevyä irtonaisena.

Akustiikkalevyt näkyvät vahvistinten takana ja huoltoaukon edessä. Yksi levy löytyy vielä ulko-oven puoleiselta seinältä.


Meksikolainen baari




Baarin lattialta ja seinältä löytyy vanhaa suomalaista perinnettä, ryijyjä. Sopivat värimaailmaltaan loistavasti teemaan. Vanhan täkit sohvan nurkassa muuttivat vanhempieni luota meille. Muut tekstiilit ovat minun omaa käsialaani.


Baarijakkarat ja pöytä löytyivät nettikirpparilta. Jakkaroissa olikin yllättäen vähän huonokuntoiset istuinosat. Seuraavaksi olin ostamassa kuvioleikkuria rautakaupasta. Eipä tuota ole tullut ennen käytettyä, mutta ei se voi vaikeaa olla! Hyvät tuli.

Matkamuisto (käsityötä) Kotorista. 


Löytö peräkonttikirppikseltä, öljyvärityö.


Kirpparilöytö. 
Tuon meksikolaisen härän alla on pala Suomen historiaa. Eteeni sattui onnekkaasti vanhaa, 1700-luvulta olevaa lankkua. Myyjä osasi kertoa, että puutavaraa oli purettu urjalalaisesta talosta. Neljä, vajaan 2m pituista pätkää lähti mukaan 20e/kpl.

Baaripöytä.

Kotona käsittelin lankkuja värittömällä puuöljyllä kolme kertaa. Tuli todella hyvät tasot meidän baariin! Loput laudat löytävät paikkansa aikanaan keskikerroksen huoneista.

Tilasta ei nyt oikeastaan enää puutu kuin vähän baarin puolen sisustusta, etenkin pienelle jääkaapille olisi tilausta.

Sisäportaikko

Sisäportaikko jäi vielä remontoimatta. Koska kellari oli tosiaan vuosia maapohjalla, portaikko oli todella likainen. Päätimme tehdä sen, mitä itse pystyimme. Pesin koko portaikon maalarinpesulla ja maalasin portaat betonimaalilla kahteen kertaan. Betoni olisi vaatinut osittain paikkausta, mutta tällä kertaa oioin kulmia ja pelkkä maali sai riittää. Rankkaa hommaa, mutta hyvät tuli! Portaikkoa kunnostetaan lisää kun euroja on riittävästi kilahtanut remonttikirstuun :)

Portaat alkuperäisessä kuosissa

Maalatut portaat

Treenis

Palataanpa vielä siihen tärkeimpään asiaan, treenikämppään.  Tukipylväs jakaa treeniksen, mutta ei onneksi juurikaan haittaa. Rummut sijoittuivat luontevasti nurkkaan, tilan korkeimmalle kohdalle. Onneksi muuallekin saatiin sen verran korkeutta että siellä mahtuu mukavasti soittelemaan. Erittäin hyvä juttu, että vahvistimet yms. ovat nyt poissa lattiatasosta korokkeen päällä.

Tilaan asennettiin reilusti pistorasioita ja valaisinkytkimiäkin kummankin sisäänkäynnin yhteyteen. Pääosa pistorasioista löytyy korokkeen takaa seinästä. Halusin ehdottomasti mustat kytkimet ja pistorasiat tilaan. Jos hinta olisi ollut huomattavasti korkeampi kuin valkoisten, raha olisi ratkaissut. Nyt hintaero oli siedettävä. Kytkimet ja pistorasiat ovat mallia Ensto Intro musta.


Rumpalin oma valoshow :D
The Sorjoset treenaa
Näihin kuviin ja tunnelmiin.

Kommentit

  1. Vau miten mahtavat tilat saitte remontoitua omaan käyttöön! Paljon oli remontoitavaa mutta hyvä lopputulos! Oliko teillä sokkelin kanssa remontoitavaa? Ystäväni Helsingissä päätti myös remontoida rintamamiestalon kellaritilat. Ongelmaksi hänellä tuli lopulta savimaan päälle rakennettu talo sekä sokkelissa ilmenneet halkeamat. Kellariremontti sai vielä jäädä mutta onneksi rakennuksen oikaisu saatiin tehtyä.

    VastaaPoista
  2. Hienot harrastetilat teille tuli! Kaverini asuu rintamamiestalossa. Hän remontoi kellaritilat uusiksi ja teki itselle harrastehuoneen. Hän työstää paljon puusta kaikkea. Hänelle oli hankittu huoneeseen palo-ovi. Ehkä teidän harrastetoiminnassa ei tulipalon vaaraa ole mutta tuli mieleen mikäli haluaa lisätä turvallisuutta harrastetilan osalta :)

    VastaaPoista
  3. Pystytkö kertomaan, mitä tämä remontti lopulta kustansi? Hieno muutos! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Nizza 22.-27.9 / Place Massena, Avenue Jean Medecin, Satama

Place Massena ja aukiolta lähtevä Avenue Jean Medecin Place Massena Place Massena on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat.  1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennuk set ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä. Etelässä Place Massena päättyy tähän suihkulähteeseen, jonka keskellä seisoo seitsemän metriä korkea Apollo-patsas.         La Fontaine du Soleil. Kun ensimmäisenä iltana tupsahdimme tutkaillessamme kaupunkia tälle aukiolle, näky oli unohtumaton. Iso luokseen kutsuva aukio, jonka hallitsevin elementti pimeän aikaan ovat valopatsaat. Patsaat ovat espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan luoma taideteos. Kaikkien seitsemän patsaan värit muuntuvat sulavasti vihreästä punaiseen, oranssiin...Teoksen nimi on "Con