Siirry pääsisältöön

Portugali 5.-14.9. / Kolme kohdetta kerralla, Lissabon, Sintra, Sesimbra / Osa 4 / 5: Sintra - Cabo da Roca - Sesimbra

 

10.9. Siirtyminen Sintrasta Sesimbraan

Toinen aamu Sintrassa ja tarkoitus on siirtyä tämän päivän aikana rannikon kautta Sesimbraan. Ennen lähtöä käymme vielä Sintran kansallispalatsissa, sinne tuli ostettua liput etukäteen.. Lipun hinta palatsiin on 10e/kpl. Vähän mietitytti tuo vasen jalka, tilanne oli parempi, mutta oireilua oli edelleen. Onneksi minulla oli mukana nilkka- ja polvituki, toivoin että niistä on riittävästi apua.

Sintra Boutique Hotel, näkymä aamiaistilasta vastaanottoon.

Palacio Nacional de Sintra

Palacio Nacional de Sintra sijaitsee Sintran historiallisessa keskustassa. Palatsin julkisivu ei kerro läheskään koko totuutta palatsin koosta, takaa löytyy useita laajennusosia.

Historiaa

700-luvulla on rakennettu maurien ensimmäinen palatsi ja 900-luvulla palatsista tulee maurien kuvernöörin asunto. 1147palatsin valloitti kuningas Alfonso Henriques (Portugalin 1. kuningas) ja otti sen käyttöönsä. Kuningas Joao I:n kaudella keskusrakennus ja keittiö rakennettiin uudelleen (1300-luvun loppua), itseasiassa suurin osas palatsista on peräisin hänen kaudeltaan. Kuningas Manuel I:n kaudella (1495-1521) linnassa tehtiin paljon peruskorjausta ja manuelistisia lisäyksiä ja erilaisten tyylien sekoitus alkoi näkyä. Palatsi toimi vuosisatoja kuninkaallisten kesäasuntona.
Alfonso VI oli palatsissa vangittuna yhdeksän vuotta veljensä määräyksestä ja hän kuoli täällä 1683. Palatsin viimeinen asukas oli Emanuel II:n isoäiti Maria Pia ja tuolloin elettiin vuotta 1880. Vuonna 1910 palatsista tehtiin kansallismonumentti.

Manueline-tyylinen joutsenhuone. Katto luultavasti 1300-luvulta.



Harakkahuoneen katto 1400-luvulta. Kattoon on maalattu 136 harakkaa. Lintujen kynsiin tarttuneet ruusut ovat mahdollinen viittaus kuningatar Philippaan, joka kuului Lancaster-sukuun (heraldinen symboli). "Por bem" (lopullisesti) oli hänen miehensä, kuningas Joao I:n motto.


Laattaseinät on tehty käyttäen cuerda-seca-tekniikkaa (1500-luku), eli laattaan painettiin viivoja pellavaöljyyn kastetulla narulla, että värit eivät sekoittuisi paistamisen aikana.

Camara do Ouro. Kuningas John I:n ja kuningatar Philippa of Lancasterin aikainen huone. Täällä otettiin vastaan korkea-arvoisia vieraita. Kuningas Sebastiao (1554-1578) nukkui vuoteessa ympärillään läheisimmät perheenjäsenet. 1400-1500-luvuilla sängyn peittänyt kultainen kuorrutus on rapissut pois vuosien saatossa.

John the Baptist. Kopio Francesco Francian 1500-luvulla tekemästä teoksesta.


Kuningas Manuel I:n rakennuttama vaakunahuone. Ehdottomasti näyttävin huone tässä palatsissa. Upeita 1700-luvun delftiläistyylisiä kaakelilaattoja seinillä ja holvikaton koristeena on hirviä, jotka pitelevät 72:n portugalilaisen ylimyssuvun vaakunoita. Laatat on valmistettu nimenomaan kuningas Manuel I:lle Sevillassa. Kuviot ovat mudejar-aiheisia.

Kuningas Manuel I:n (1459-1521) vaakuna näkyy ylimpänä katon keskellä, kuvaten myös hierarkiaa. Ympärillä on hänen ja kuningatar Maria of Dragonin lasten vaakunat. Alla juokseva kauris on oikeudenmukaisuuden symboli.

Laatat on maalattu 1710-1715.



Suihkulähde. Tähän lähteeseen, kuten muutoinkin tähän palatsiin, vesi tuli suoraan kukkuloilta (nykyinen Pena-puisto) palatsiin ja jakautui koko palatsin alueelle moninaisen putkiverkoston kautta.

Pääsisäpiha, jossa on mudejar-tyyliset ikkunat ja 1500-luvun kaakelointi. Taustalla näkyy keittiön kartiomainen savupiippu.

Pukeutumishuone 1800-luvulta.

Palatsin keittiö. 

Edustalla palatsin pieni vihannespuutarha (1800-luvulta) ja hieno näkymä historialliseen keskustaan ja Castelo dos Mouros näkyy kukkulan päällä.

Lähteet: Kaupunkikirja Lissabon, Wikipedia, opastaulut paikanpäällä.

Kyllä kannatti käydä tässäkin palatsissa. Kyllä täälläkin sai kävellä ihan riittämiin, huoneita on lukematon määrä ja kuvat kertovat ainoastaan murto-osan totuudesta. Nyt lähdemme sitten seikkailemaan kohti Sesimbraa.
Sintran historiallista keskustaa. Täällä kuvailu jäi vähäiseksi, koska en päässyt kapuamaan moninaisia portaita.

Vielä ennen kuin poistumme Sintrasta, haluan suositella intialaisen ruoan ystäville Bengal tandoori Sintraa. Ruoka on erittäin hyvää ja erittäin kohtuuhintaista. Kävimme täällä syömässä kahteen otteeseen, eli ihastuimme todella.

Cabo da Roca

Sintrasta länsirannikolle cabo da Rocaan on 18 km.

Kohteessa. Tämä on Euroopan läntisin kohta.




Jatketaan tästä pitkin rannikkoreittiä kohti Sesimbraa.

Praia da Quincha. Surffaajien suosiossa tämä ranta, aika paljon oli aallokkoa. 

Karikukkoja

Karikukkoja, ihan kunnon poikue. On muuten minulle elis.


Jälleen pysähdyspaikka. Tie menee aivan rantaviivaa ja maisema näyttää houkuttelevalta. Upeaa kalliomaisemaa ja jokunen lintukin sattui kohdalle.








Ja matka jatkuu..

Rocha do Inferno.




Vähän kirkaampi sää olisi saanut olla, mutta onneksi tähän asti ainakin pysähdyksillä pysyttiin kuivina, kunnes...

Huhtikuun 25. päivän sillalla ollaan ja vettä tulee ihan riittävästi. 

Näihin kuviin ja tunnelmiin tältä erää. Sillalta ei Sesimbraan enää kauaa ajanut ja perillä meitä odottikin sitten aurinko :). Seuraavassa osassa tutustutaan Sesimbraan ja vähän retkeillään. Nähdään pian!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa! Pientä alustusta Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen. Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti. Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä. Suunnitelma Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa o

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Nizza 22.-27.9 / Place Massena, Avenue Jean Medecin, Satama

Place Massena ja aukiolta lähtevä Avenue Jean Medecin Place Massena Place Massena on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat.  1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennuk set ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä. Etelässä Place Massena päättyy tähän suihkulähteeseen, jonka keskellä seisoo seitsemän metriä korkea Apollo-patsas.         La Fontaine du Soleil. Kun ensimmäisenä iltana tupsahdimme tutkaillessamme kaupunkia tälle aukiolle, näky oli unohtumaton. Iso luokseen kutsuva aukio, jonka hallitsevin elementti pimeän aikaan ovat valopatsaat. Patsaat ovat espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan luoma taideteos. Kaikkien seitsemän patsaan värit muuntuvat sulavasti vihreästä punaiseen, oranssiin...Teoksen nimi on "Con