Siirry pääsisältöön

Portugali 5.-14.9. / Kolme kohdetta kerralla, Lissabon, Sintra, Sesimbra / Osa 2 / 5: Linturetki Tejo-joen suistoon

Birds & Nature Tours Portugal 

Kun nyt kumpikin ollaan aikalailla kiinnostuneita luonnosta ja etenkin linnuista, tuli matkaa suunnitellessa mieleen, että olisiko jossakin Lissabonin lähistöllä mahdollisuus käydä katsomassa lintuja. Katselin ensin vesiteitse tehtäviä retkiä ja nekin vaikuttivat ihan mielenkiintoisilta. Päädyttiin kuitenkin lopulta ihan kuivalla maalla autoillen tehtävään retkeen, järjestäjänä tuo yllä mainittu Birds & Nature Tours Portugal. Heillä oli sopivasti 3h retki tarjolla ja Lissabonista lähtöpäivällä sattui olemaan sopiva rako retkeilyyn. Meidän oppaaksi valikoitui aivan mahtava Jaime, ammatiltaan biologi ja aivan suunnaton tietotaito luonnosta ja linnuista. Kun vaan olisi oma kielipää taipunut ihan kaikkeen.

Lähdetään matkaan, ensimmäinen kohde suola-altailla

Jaime haki meidät hotellilta sovitusti 8.9. klo 9. Saimme autoon mukaan meidän matkatavarat, sillä olimme kirjautuneet ulos hotellilta ja linturetken jälkeen oli tarkoitus hakea vuokra-auto lentokentältä ja Jaime ystävällisesti lupasi meidät kyyditä sinne. Mukana Jaimella oli kiikarit pasille ja kaukoputki.

Vasco da Gaman siltaa pitkin mennään. Sillalla riittää pituutta reilu 12 km.

Ensimmäisessä kohteessa ollaan. Matkaa oli tänne Lissabonin keskustasta noin puolisen tuntia. Eli ollaan vanhoilla suola-altailla, kartasta löytyi tälle paikalle nimikin: Salinas do Samouco, Fundacao para prottecao e Gestao Ambiental.

Ja tässä suurin syy miksi tänne tultiin! Kun olin varaamassa tätä retkeä, kyselin huolissani, että näkeehän niitä flamingoja nyt varmasti ja miltä etäisyydeltä... Ja kyllä lupaukset pitivät paikkansa, kyllä näkyy ja kuvattavalta etäisyydeltä. Valo ei tosin ollut nyt tässä kohtaa meidän puolella, joka ikävä kyllä vaikutti kuviin. Mutta pääasia, että näitä upeita lintuja sai nyt nähdä ihan luonnossa!






Ja toki sieltä löytyi paljon muitakin lajeja, tässä mustaviklo.

Pitkäjalka

Joku haukka pisti tylli-sirriparven liikkeelle.

Pitkäjalka ja taustalla pulmusirrejä.


Korkkipuita ja maaseutua


Silkkihaikara

Siirryimme vähän sisämaahan päin, maanviljelysalueelle. Alueella on mm. maanviljelyksen myötä myöskin rikas lintulajisto. Näimmekin paljon eri lajeja, kaikkea en valitettavasti saanut kuvattua. Yksi mielenkiintoinen laji oli iberian harakka, sinipyrstöinen lintu. Lensivät parvessa hyvin nopealla tahdilla ja piiloutuivat nopeasti puskiin.  Jäi siis kuvaamatta. Harjalintu tuli myös nähtyä ja kuvankin sain, mutta on sen verran epäselvä, että ei viitsi julkaista.
Yleensä tähän aikaan kattohaikaroita on paljon, mutta tällä kertaa näimme ainoastaan pesät. Alueella oli paljon karjatiloja, joiden myötä myöskin lehmähaikaroita näkyi suurehkojakin määriä. Tiloilla kasvatettiin korkkipuita. Yllättäen Portugalissa viljellään myös riisiä.

Nokivariksia.

Tuulihaukka.

Harmaahaikara

Silkkihaikara.


Korkkipuu.


Rantasipikaksikko ja sammakko.

Pronssi-iibis.

Tejo-joen suisto

 Lissabon on ainoa Euroopan pääkaupunki, joka sijaitsee lähellä näin rikasta lintu- ja luontokohdetta – Tejo-joen suistoa. Tämä suistoalue on Portugalin tärkein kosteikkoalue ja yksi tärkeimmistä Euroopassa.

Tejo-suisto, kansainvälisesti tärkeä kosteikkoalue, sisältää laajan erityissuojelualueen (ZPE) ja luonnonsuojelualueen (RNET), joka ulottuu yli 14 000 hehtaarin alueelle ja joka on erityisesti luotu suojelemaan vesilintujen talvehtivia, kulkevia ja pesiviä populaatioita.


Harmaahaikara vesihyasinttipellon laidalla. Vesihyasintti on haitallinen vieraslaji Portugalissa.

Alueen erityisestä maantieteellisestä sijainnista johtuen siellä on myös huomattava valikoima muita kuin biotooppeja kuin kosteikkoja, kuten metsäisiä rinteitä ja laajoja laitumia. Kaiken kaikkiaan Tejo-joen suistoalue sisältää varsin poikkeuksellisen laajan valikoiman lintuja suurflamingosta liitohaukkaan ja rääkkähaikarasta pikkutrappiin. Muita karismaattisia lajeja, joita retkillämme nähdään säännöllisesti, ovat pikkuhaikara, vuorikotka, Western Swamphensulttaanikana, pääskykahlaaja, eurooppalainen mehiläissyöjä, iberianharakka, iberiantiltaltti ja sinirinta. Alueen lintuluettelossa on yli 250 lajia.

Vierailu Tejo-joen suistossa on fantastinen kokemus kaikkina vuodenaikoina. Talvella siihen mahtuu yli 150 000 kahlaajaa, vesilintua ja muuta vesilintua; muuttolintujen monimuotoisuus on huipussaan, eikä ole epätavallista havaita yli 100 lintulajia yhdessä päivässä; kesällä suisto on elossa ja siellä pesii lajeja, jotka liittyvät tavallisemmin Välimereen.


Lehmähaikara. Lehmähaikaroita oli tosiaankin tuolla melko paljon ja aina havaittavissa lähellä lehmiä.

Luonto näyttää täällä erityisen läheiseltä, koska maatalouden ja maan välillä on ainutlaatuinen ikivanha suhde. Valtavat, voimakkaat mustat härät loikoilevat korkkipuiden alla, kun taas vuosisatojen aikana luotu ekologinen tasapaino on turvannut laajan biologisen monimuotoisuuden.

Monet luonnonvaraiset nisäkkäät ovat yleisiä, erityisesti egyptinmungot, joita tavataan säännöllisesti liikkumassa perheryhmissä.


Rantasipi

Vierailtuihin paikkoihin kuuluu laaja valikoima erityisiä luontotyyppejä: avovettä, vuoroveden välisiä mutatasankoja, suolamaita, suola-altaita, riisipeltoja, ruokoja, pieniä laguuneja, korkkitammi- ja kivimäntymetsiä, eukalyptusviljelmiä, poppeleita ja pajuja, aroja, laidunta.

Koska Lissabonin lähellä on joitakin parhaista lintujen tarkkailupaikoista tällä sivustolla – noin 20 minuutin ajomatkan päässä – Birds & Nature tarjoaa puolen päivän (aamulla tai iltapäivällä) ja koko päivän opastettuja kierroksia alueelle.

Vielä lopuksi lajiluettelo:

Greylag Goose, Common Shelduck, Red-crested Pochard, Red-legged Partridge, Black-necked Grebe, Greater Flamingo, White Stork, Glossy Ibis, Eurasian Spoonbill, Eurasian Bittern, Little Bittern, Black-crowned Night Heron, Squacco Heron, Purple Heron, Great Egret, Western Osprey, Black-winged Kite, Short-toed Snake Eagle, Booted Eagle, Bonelli’s Eagle, Western Marsh Harrier, Hen Harrier, Black Kite, Little Bustard, Water Rail, Western Swamphen, Eurasian Stone-curlew, Black-winged Stilt, Pied Avocet, European Golden Plover, Little Ringed Plover, Kentish Plover, Eurasian Whimbrel, Eurasian Curlew, Bar-tailed Godwit, Black-tailed Godwit, Red Knot, Ruff, Curlew Sandpiper, Temminck’s Stint, Little Stint, Green Sandpiper, Spotted Redshank, Common Greenshank, Collared Pratincole, Mediterranean Gull, Gull-billed Tern, Caspian Tern, Little Tern, Whiskered Tern, European Turtle Dove, Great Spotted Cuckoo, Common Cuckoo, Western Barn Owl, Little Owl, Short-eared Owl, Red-necked Nightjar, Pallid Swift, Common Kingfisher, European Bee-eater, Eurasian Hoopoe, Eurasian Wryneck, Lesser Spotted Woodpecker, Common Kestrel, Merlin, Peregrine Falcon, Iberian Grey Shrike, Woodchat Shrike, Iberian Magpie, European Crested Tit, Eurasian Penduline Tit, Woodlark, Eurasian Skylark, Crested Lark, Greater Short-toed Lark, Red-rumped Swallow, Cetti’s Warbler, Long-tailed Tit, Iberian Chiffchaff, Western Bonelli’s Warbler, Great Reed Warbler, Eurasian Reed Warbler, Melodious Warbler, Savi’s Warbler, Zitting Cisticola, Dartford Warbler, Sardinian Warbler, Short-toed Treecreeper, Crested Myna, Spotless Starling, Bluethroat, Common Nightingale, Spanish Sparrow, Rock Sparrow, Black-headed Weaver, Yellow-crowned Bishop, Common Waxbill, Scaly-breasted Munia, Western Yellow Wagtail, Water Pipit, Hawfinch, European Serin, Cirl Bunting and Common Reed Bunting.


Lähde: Birds & Nature Tours in Portugal, Google kääntäjä

Kultapiispa. Ei kuulu perinteisesti Portugalin lintukantaan, on kotoisin Afrikasta, Saharan eteläpuolelta.

Kultapiispa vähän lähempää.


Muutaman flamingon ryhmä pienellä vesipläntillä vielä matkan varrella joen varteen.

Takaisin joen partaalle

Lopuksi siirrymme takaisin Tejo-joen äärelle. Lisää flamingoja tiedossa :)


Kyllähän näitä muutama on💓. Kuva ei tee oikeutta, aika paljon oli lämpöväreilyä mutta kylläpä näytti livenä hienolta.

Flamingo

Flamingo kasvaa 120-140 cm korkeaksi, josta jalkojen osuus on puoli metriä. Höyhenpeite on muutoin vaaleanpunainen, ainoastaan siipien reunoissa on mustia sulkia. Jalat ovat kirkkaanpunaiset. Nokka on vaaleanpunainen, kärki musta. Silmät ovat keltaiset. Syövät levää, vesikasveja, alkueläimiä, matoja, hyönteisten toukkia, pieniä nilviäisiä ja äyriäisiä. (Lähde: Wikipedia)
Tejon suistoalueella flamingoja on ympäri vuoden, mutta muuttoaikaan etenkin syksyllä syys-marraskuussa määrä kasvaa huomattavasti.


Ja sitten lähdettiin lentoon. Siirtyivät vähän kauemmas.

Mustavikloja takana muutama.



Karikukot laskeutuvat rantalietteelle.

Vielä viimeinen katsaus flamingoihin.

Noniin, nyt on linnut katsottu ja palataan Lissaboniin ja lentokentälle. Kuten aiemmin sanoin, Jaime on todella hyvä opas ja eipä tuntunut haittaavan, että kokonaisaika retkellä venyi viiteen tuntiin. Toki siirtymiin kului tunti yhteensä. Ja lupaus piti, joka paikkaan pääsi todella lähelle autolla, ei juurikaan tarvinnut kävellä.

Jaime ja me. Tässä ollaan jo eväsostoksilla kauan pihassa, retkeilyosuus takana.

Jos kiinnostuit, täältä pääset Birds & Nature Tours Portugal sivuille. Sieltä löytyy hinnastoa osasta retkiä ja kattavasti tietoa vaihtoehdoista. Kuvaukseen erikoistuneita retkiä näytti myöskin olevan tarjolla, tosin hiukan pidempiä kuin tämä 3 h retki. Itse otin sähköpostitse yhteyttä. Tripadvisorista löytyy useita asiakasarvioita.

Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä kertaa. Seuraavassa osassa vuokrataan auto ja lähdetään Sintran kukkuloille ihastelemaan palatseja ja maurien aikaista linnaa mm. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa! Pientä alustusta Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen. Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti. Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä. Suunnitelma Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa o

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Nizza 22.-27.9 / Place Massena, Avenue Jean Medecin, Satama

Place Massena ja aukiolta lähtevä Avenue Jean Medecin Place Massena Place Massena on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat.  1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennuk set ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä. Etelässä Place Massena päättyy tähän suihkulähteeseen, jonka keskellä seisoo seitsemän metriä korkea Apollo-patsas.         La Fontaine du Soleil. Kun ensimmäisenä iltana tupsahdimme tutkaillessamme kaupunkia tälle aukiolle, näky oli unohtumaton. Iso luokseen kutsuva aukio, jonka hallitsevin elementti pimeän aikaan ovat valopatsaat. Patsaat ovat espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan luoma taideteos. Kaikkien seitsemän patsaan värit muuntuvat sulavasti vihreästä punaiseen, oranssiin...Teoksen nimi on "Con