Siirry pääsisältöön

Klaus Kurjen tiellä 13.7.

 


Kuten edellisessä postauksessa lupasin, pysymme edelleen historiallisessa aiheessa. Jos ajelet Vesilahden suunnalla, et voi kyllä välttyä törmäämästä jossakin kohtaa tähän Klaus Kurjen tiehen.

Klaus Kurjen tie kokonaisuudessaan. Lähde: https://lempaalan-vesilahden-matkailuoppaat.fi/

Lähdemme matkaan Laukon alueelta ja ensimmäinen kohteemme on Laukonhaka. Kuitenkin, ennenkuin lähdemme tutstumaan tarkemmin mikä tämä Laukonhaka nyt oikeastaan on, tutustutaampa ensin päähenkilöömme Klaus Kurkeen.

Klaus Kurki


Klaus Jaakonpoika Kurki oli keskiaikainen suomalainen rälssimies (mainintoja vuosilta 1457-1477). Hän toimi Eerik Akselinpoika Tottin voutina Turun linnassa, Ylä-Satakunnan tuomarina ja Sääksmäen kihlakunnan voutina. Vesilahdella sijaitseva Laukon kartano oli Kurki-suvun omistuksessa jo Klaus Kurjen aikana. Klaus Kurki meni naimisiin Elin (Elina) Jönsintyttären kanssa.
Klaus Kurki tunnetaan Elias Lönnrotin muistiinmerkitsemästä kansanrunosta Elinan surma. Kansanrunon mukaan hän surmasi mustasukkaisuuden seurauksena vaimonsa ja poikansa polttamalla kotinsa Laukon kartanon ja teki lopuksi itsemurhan hukuttautumalla. Kertomusta pidetään kuitenkin epähistoriallisena, eivätkä tapahtumat sovellu todellisuudessa eläneen Klaus  Kurjen vaiheisiin.

Lähteet: Wikipedia

Laukonhaka


Laukonhaka on laaja kallioalue Laukonselän pohjoispuolella, Laukon ja Hinsalan välissä.Vielä 1900-luvun alussa tie Laukosta Harviaan ja Hinsalaan kulki haka-alueen korkeimmalla kohdalla. On kysymys muinaismuistoalueesta, haka-alueen lounaisrinteen kummusta on löytynyt rautakautisia solkia, ketjunkantajat, väkipuukko, nuolenkärkiä ja palanutta luuta. Itäpuolelta on löytynyt saviastian palasia. Laukonhaka sijoittuu Elinan surmarunon tapahtumapaikkojen keskelle.

Tässä ei kyllä meidän silmään mitään erikoista näkynyt, jatkoimme matkaa seuraavaan kohteeseen.

Tuhnuvuori


Vesilahdessa on muinoin asunut kaksi kuuluisaa voimamiestä, Tuhnu Tuhma ja Tohni Tohti. Tohni on ollut päällikkönä ennen Matti Kurkea, mutta valtataistelun hävittyään hän pakeni Pohjanmaalle. Hidas Tuhnu jäi Vesilahteen.

Kohti Tuhnuvuorta

Hyvät on näköalat!

On muuten kuuma päivä, kävely hiukan viileämmäss metsässä teki niin terää! 


Hinsala


Hinsala on aikoinaan ollut vailla maantieyhteyttä ympäristöönsä ja matkat tehtiin sen vuoksi aina lautoilla, veneillä ja jäitä pitkin. Kiinteän kyläyhteisönsä ansiosta Hinsala säilytti pitkään omat vanhoilliset tapansa ja kylähenkensä. Vielä 1800-luvulla Hinsalassa viljeltiin yleisesti pellavaa. Pellavan loukutus ja kihtaus tapahtui pölyisissä ja kuumissa saunoissa. Tarina kertoo että tätä raskasta työtä kevennettiin laulamalla liikuttavaa ja opettavaista runoa Elinan surmasta. Kun Elias Lönnrot oli kotiopettajana Laukossa, hän taltioi surmarunon toisintoja useilta kyläläisiltä. Kaikki runon osanneet olivat ilman muuta pitäneet sen tapahtumia tosina.

Kurala


Jatkamme matkaa upeissa maalaismaisemissa..

Tarinoiden mukaan asutus tuli Vesilahteen ensin Suonolaan ja Rämsööseen ja sieltä Kuralaan ja Narvaan. 1500-luvulla kylä tunnettiin taitavista käsityöläisistään mm. sepistään, suutareistaan ja nahkuristaan. Alueen muut kylät olivat pienempiä.




Narva


Narvan alueen pelloilta on löytynyt jopa kivikautisia talttoja ja kirveitä. Materiaalina ei ole käytetty paikallisia kivilajeja, vaan ne ovat tulleet kaupankäynnin yhteydessä eri puolilta Pohjois-Eurooppaa. Nimi Narva tarkoittaa nahan karvapuolta. Nimi viittaisi siihen, että kyseessä on ollut turkisten ja nahkojen kauppapaikka, maastosta löytyneet jäljet viittaavat myös tähän (polttokenttäkalmisto). Keskiajalla Narvan vauraus koostui karjanhoidosta, kalastuksesta ja maanviljelyksestä. Kauppapaikkana Narvalla on kuitenkin ollut aina tärkeä asema. Sijainti ikivanhojen kesä- ja talviteiden risteyksessä on antanut aina mahdollisuuden jonkinlaiseen kaupankäyntiin.

Suomela



Elina on kotoisin juuri täältä Suomelasta. Runon mukaan Laukon kartanon Klaus Kurki saapui Suomelaan sadan hevosmiehen saattamana kosimaan Suomelan kaunista Elinaa. Runossa mainitut tapahtumat ajoittuvat 1400-luvun lopulle, jolloin Suomelan talo ja kylä ovat todella olleet olemassa. Elinan surmarunossa kuvattu Elina Juhontytär Stenbock on ollut todellinen henkilö ja Klaus Kurjen vaimo. Kun Klaus Kurki runon mukaan avioitui Elinan kanssa, aiemmin jalkavaimon asemassa ollut Kirsti sai isännän uskomaan Elinan olleen uskoton. Näin Klaus Kurki teki runon mukaan hirveän tekonsa. Runo osattiin Laukon naapurin Hintsalan lisäksi yleisesti Suomelan ympäristön kylissä.

Kivisakasti



Kivisakasti (1400-luvulta) Klaus Kurjentien varrelta. 


Kirmukarmu


Kirmukarmu on esihistoriallinen Kirmu-suvun kalmisto. Kirmu tulee todennäköisesti saksalaisesta nimestä Germund. Karmu- ja karmi-sanalla on Vesiladessa vielä 1800-luvulla tarkoitettu haudan päälle tehtyä rakennelmaa tai hautakammiota.


1840-luvulla rakennettua perinteistä hämäläistä rakennustyyliä edustava talomiljöö. Tapolassa on asunut paikkakunnan virkamiehiä ja papistoa.

Sellaisia kokemuksia tältä meidän ajelulta. Klaus Kurki on todellakin ollut olemassa ja asunut tällä alueella. Reitti nivoutuu myös pitkälti Elias Lönnrotin kansanrunoon Elinan surmasta, jota ei voida kuitenkaan pitää totena. Mielenkiintoinen historiallinen kierros jokatapauksessa, suosittelen.

Kierroksen päätteeksi juomme vielä oikein kunnon kakkukahvit, Vesilahden Aittakahvila löytyy aivan tämän Tapolan lähimaastosta.

Vesilahden Aittakahvila

Aivan ihanaa, mansikkatäytekakkua💓



Tutustu aiheeseen:

https://www.narvasoft.fi/kktie/


Näihin kuviin ja tunnelmiin, palataan!















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa! Pientä alustusta Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen. Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti. Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä. Suunnitelma Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa o

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Nizza 22.-27.9 / Place Massena, Avenue Jean Medecin, Satama

Place Massena ja aukiolta lähtevä Avenue Jean Medecin Place Massena Place Massena on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat.  1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennuk set ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä. Etelässä Place Massena päättyy tähän suihkulähteeseen, jonka keskellä seisoo seitsemän metriä korkea Apollo-patsas.         La Fontaine du Soleil. Kun ensimmäisenä iltana tupsahdimme tutkaillessamme kaupunkia tälle aukiolle, näky oli unohtumaton. Iso luokseen kutsuva aukio, jonka hallitsevin elementti pimeän aikaan ovat valopatsaat. Patsaat ovat espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan luoma taideteos. Kaikkien seitsemän patsaan värit muuntuvat sulavasti vihreästä punaiseen, oranssiin...Teoksen nimi on "Con