Siirry pääsisältöön

Tepan matkassa kesäisessä suomessa osa 4. Ylväät rakennukset; Kerimäen upea puukirkko ja Savonlinnan ylpeys, Olavinlinna



Maailman suurin puukirkko löytyy Kerimäeltä


Kerimäen kirkko sijaitsee Savonllinnan kaupungissa, Kerimäen kirkonkylässä. Kirkko on kaksoisristikirkko. Kahtamoinen eli kaksoisristikirkko on pääasiassa Itä-suomen kirkkoarkkitehtuurissa 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa esiintynyt puukirkkotyyli.



Perimätiedon mukaan kirkkoa on kutsuttu Aabrahamin kirkoksi. Kun Kerimäelle alettiin suunnitella tätä uutta kirkkoa, pitäjän väkiluku oli 12 000 ja haluttiin kirkko, johon mahtuisi puolet asukkaista kerralla. Fredrik Granstedt laati piirustukset vuonna 1844 ja kirkkoa alettiin valmistaa samana vuonna.





Kirkon urakoitsijana toimi rakennusmestari A.M.Tolpo, jonka kuoltua hänen poikansa vei tämän hankkeen loppuun. Kirkko valmistui kolmessa vuodessa, vuonna 1847.
Kerimäen  kirkko on kristikunnan suurin puukirkko. Kirkosta löytyy istumapaikkoja yli 3000 hengelle ja seisomapaikkoineen sisään mahtuu 5000 henkilöä.

Kirkon mittoja:

Pituus 45 m
Leveys 42 m
Korkeus kuvun kohdalla 27 m









Upea kattorakennelma


Lähteet: https://www.savonlinnanseurakunta.fi/kerimaen-kirkko/kerimaen-kirkon-historiaa

Seuraavaksi jatkamme matkaa Savonlinnan kaupunkiin ja tietenkin sen komeimpaan nähtävyyteen, Olavinlinnaan.

Olavinlinna





On se vaan komea! Olen vieraillut täällä kerran aiemminkin, mutta siitä on aikaa vuosikymmeniä jo. Onpa hienoa päästä käymään täällä. 

Olimme siis kotimatkalla Joensuusta Siuroon, emmekä malttaneet odottaa opastettua kierrosta. Mutta, lähdetäänpä nyt sitten tutustumaan aivan omin päin tähän keskiaikaiseen linnaan. 




Linnan rakennustyöt alkavat linnanherra Eerik Akselinpoika Tottin johdolla. Hän oli perehtynyt linna-arkkitehtuuriin Keski-Euroopassa. Tott nimesi linnan Norjan kuninkaan Pyhän Olavin mukaan. Pyhä Olavi on kaikkien ritareiden suojelupyhimys.
Rakennettuun päälinnaan tuli kolme tornia, joissa yhdessä oli hälytyskello. Päälinna saatiin valmiiksi 1485 ja alkoi esilinnan rakentaminen ja rakennustyöt saatiin valmiiksi 1400-luvun loppupuolella. Linna edusti pyöreine torneineen aikansa parasta puolustusteknologiaa.


Tässä kuparipiirroksessa Olavinlinna kuvattuna 1690-luvun alussa. Kuvassa ovat näkyvissä vielä kaikki 5 tornia. Yksi torneista purettiin 1700-luvun alkupuolella (Kuva: Wikipedia)



Olavinlinna joutui jo 1495 ensimmäisen hyökkäyksen kohteeksi (Vanha viha) kun venäläiset yrittivät vallata sitä, yritettyään ensin tarjota  5-10 vuoden rauhaa linnaa vastaan. Vihamielisyydet jatkuivat 1510:lle saakka.

1523 linnaa alettiin korjata ja parannella uuden hallitsijan Kustaa Vaasan johdolla. Päälinnan torneja kohotettiin ja esilinnaan rakennettiin uusi tykkitorni. Myös monia muita parannuksia tehtiin, myös päälinnan kohdalla. Olavinlinna joutui edelleen useiden sotetoimien kohteeksi, kunnes vuonna 1617 solmittiin Stolbolbovan rauha ja itäinen raja siirtyi huomattavasti idemmäksi, eikä Olavinlinna toiminut enää rajalinnoituksena.




Linnan sisäpiha


 

Kivutaan vähän korkeammalle.

Ruotsin kuningas Kustaa Aadolf vieraili linnassa palatessaan sotaretkeltään Puolasta (1622). Hän oli ainoa linnassa vieraillut kuningas. Suuren Pohjansodan myötä linna joutui antautumaan venäläisille vuonna 1714. Uudenkaupunginrauha lopetti sodan 1721 ja Olavinlinna oli jälleen ruotsalaisten hallussa.



Pyöreitä torneja alettiin rakentaa tuliaseiden yleistyessä, sillä ne kestivät tykkitulta paremmin kuin varhaisempien tornien suorat seinämät. Ulkonevasta tornista saattoi myös tulittaa tehokkaasti tulta laajalle alueelle. Piirityksen aikana torneissa voitiin myös asua. 1700-luvulla venäläiset korottivat torneja tähystyskerroksella.



Esilinnan kehämuurin tehtävä oli estää vihollisten pääsy linnaan. Muuria korotettiin ja paksunnettin jo keskiajalla.







Kun Suomesta tuli suuriruhtinaskunta vuonna 1809 linnan sotilaallinen merkitys loppui. Linnassa toimi varuskunta vuoteen 1847 saakka. Tämän jälkeen linna oli jonkin aikaa tyhjillään ja toimi sitten hetken vankilana ja jäi jälleen tyhjilleen. Vuosina 1868 ja 1869 linnassa oli kaksi suurta tulipaloa, joka tuhosi lähes kaikki puuosat. Lopultakin 1870-luvulla aloitettiin linnan kunnostustyöt kun linnaa alettiin pitää historiallisena muistomerkkinä.






Sellainen kierros Olavinlinnassa. Ehkäpä opastetulla kierroksella olisi saanut vielä enemmän irti, mutta tällä kertaa tällainen pikainen do it yourself-kierros matkanvarrella.

Tekstin lähde : Wikipedia
Kuvat: Teija Sorjonen





































Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa! Pientä alustusta Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen. Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti. Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä. Suunnitelma Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa o

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Nizza 22.-27.9 / Place Massena, Avenue Jean Medecin, Satama

Place Massena ja aukiolta lähtevä Avenue Jean Medecin Place Massena Place Massena on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat.  1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennuk set ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä. Etelässä Place Massena päättyy tähän suihkulähteeseen, jonka keskellä seisoo seitsemän metriä korkea Apollo-patsas.         La Fontaine du Soleil. Kun ensimmäisenä iltana tupsahdimme tutkaillessamme kaupunkia tälle aukiolle, näky oli unohtumaton. Iso luokseen kutsuva aukio, jonka hallitsevin elementti pimeän aikaan ovat valopatsaat. Patsaat ovat espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan luoma taideteos. Kaikkien seitsemän patsaan värit muuntuvat sulavasti vihreästä punaiseen, oranssiin...Teoksen nimi on "Con