Siirry pääsisältöön

Tepan matkassa kesäisessä suomessa 2020, osa 1.

Suodenniemen kirkon kiviaidan upea takorautainen portti. Kirkko valmistunut tälle paikalle vuonna 1831.

Moikka taas pitkästä aikaa. Tässä olisi vaikka ja sun mitä kerrottavaa, onpa ollut aikamoinen kevät ja kesä koronoineen ja remontteineen. Palaan remonttiin vielä myöhemmin tulevaisuudessa, jahka se nyt kohtapuoliin on valmis. Remontti on veroittanut voimia, ehkä senkin takia tämä kirjoittelu on nyt jäänyt. Jospa tämä tästä taas :D

 Vaikka nyt ei ulkomaille pääsekään, kotimaasta löytyy paljon katsottavaa ja koettavaa. Remontin ja töiden pyörteissä olemme ehtineet vähän ajelemaankin ja päässeet tutustumaan joihin mielenkiintoisiin kohteisiin, lintukuvausta unohtamatta. Ja mikäpä on ollut ajellessa kun bensan hintakin oli tuossa alkukesästä kohtuullisella tasolla.

Lähdetään nyt allekirjoittaneen, eli Tepan matkaan, ensimmäisenä matkakohteena on....

Sudenniemen kotiseutumuseo-Isojoki-Kristiinankaupunki


Matkalla käymme tutustumassa Suodenniemen kotiseutumuseossa ja Isojoella etsimässä Kyllikki Saaren hautaa. Nyt matkaan.

Käydäänpä ensimmäisenä tutustumassa Sastamalan Pohjankylässä Sastamalan Suodenniemen kirkon ympäristöön. Hmm. no, mielestäni kirkko ei ole mitenkään erikoinen eikä sitä ulkonäön takia tultukaan katsomaan, vaan tätä ette kyllä usko; legendaarisen Metsolat-sarjan kuuluisat hääthän pidettiin tässä kirkossa, Eeva ja Stigu saivat toisensa. No mutta, kirkolla on kyllä kieltämättä upea takorautainen portti, joka näkyy aloituskuvassa. Lisäksi kirkon vieressä sijaitsee erittäin mielenkiintoinen museoalue, johon tutustumme seuraavaksi.

Suodenniemen kotiseutumuseo


Riukuaidan takaa aukeaa parituvan edustalle avoin piha-alue. Itse emme sisälle nyt päässeet, mussa museossa on nähtävillä paikallisten kädentaitajien töitä. Erikoisuutena mm. paikallisen postinjakajan Kalle Pohjan puusta valmistama polkupyörä. Talosta löytyy myös vanhan ajan luokkahuone.

"Nykyisin Suodenniemen kotiseutumuseona toimivasta Lähteenmäen torpasta on tehty torppakontrahti eli torpparisopimus marraskuussa 1898 torppari Wille Lähteenmäen kanssa."





Aitta ja riihi.



Osoite: Koippurintie 9
Avoinna 31.7.2020 saakka la-su klo 11-15

Lähde: http://www.museokompassi.fi/sastamala/suodenniemen-kotiseutumuseo/

Tutustumisen arvoinen kohde ehdottomasti, eikä maksa mitään. Tätä pidetään yllä talkoovoimin. Nyt lähdemme jatkamaan matkaa ja seuraava etappi on Isojoki.

Isojoki




Tämä kohde valikoitui lähinnä Napoli-pizzerian vuoksi. Kun pizzat oli syöty, homma jatkui niinkin iloisissa merkeissä kuin jaloittelu hautuumaalla. No mutta, ei turha reissu sillä etsimämme Kyllikki Saaren haudan lisäksi hautausmaalta löytyi todella mielenkiintoisia hautakiviä. Rautaristit ovat yksinkertaisuudessaan todella mielenkiintoisia.

Torppari Aron Peräluoma

Talon emäntä Hilda Maria Vainionpää

Maanviljelijä Frans Koivisto, Emäntä Amalia.. Luultavimmin jälkikäteen käsitelty pinta tässä kivessä. 1900-luvun alkupuolella kuolleita. 


Kyllikki Saaren hauta

Kiitokset seurasta Isojoella Pia ja Pertti :)

No, arvaattekin varmasti mihin sitä seuraavaksi ollaan menossa..

Kyllikki Saaren suohauta


Kyllikki Saaren suohauta: Kauhajoentie 167-173. Pari kilometriä Isojoen keskustasta.

Matka parkkipaikalta haudalle on lynyt. 

Kyllikki Saaren suohauta.


Ja sitten kohti Kristiinankaupunkia.

Kristiinankaupunki




Yleensä ennen reissua tutkin tarkkaan kohdetta, putiikit, kahvilat, ruokapaikat, nähtävyydet.. Tällä kertaa en tehnyt sitä. Tiedossa oli tietenkin jo etukäteen että aika on rajallinen, luultavasti emme ehdi kuin piipahtaa täällä. Mona odottelee meitä kotona.

Puutalomiljöötä Rantakadulla





💓

Harmiksemme kahvila oli juuri mennyt kiinni. Aika idylliseltä näyttää kuvista päätellen.
Olimme tosiaankin sunnuntaina liikenteessä ja harmiksemme huomasimme että siinä rannan tuntumassa eikä puutalokorttelissa Rantakadulla ollut lainkaan kahviloita avoinna. Olisiko koronalla ollut osuutta asiaan? Siinä aivan rannassa oli todella kutsuva ravintolakahvila, mutta sekin sunnuntaina suljettu.. No, eipä siinä auttanut kuin lähteä kuivin suin eteenpäin. Pienen kaupunkikierroksen tuloksena löysimme vielä tämän ihastuttavan kirkon. Kirkko on nimetty leskikuningatar Ulrika Eleonoran mukaan. Hän on kuningas Kaarle XII:n äiti. 

Ulrika Eleonoran kirkko



1700-luvulla valmistunut kirkko sijaitsee raatihuoneen pohjoispuolisella mäellä. Kirkko on suosittu vihkikirkko ja edustaa kaupungin vanhinta rakennuskantaa. Kirkko kuuluu Suomen 1700-luvun kirkoista merkittävimpiin ja on säilynyt poikkeuksellisen autenttisena.


Raatihuone taustalla




Kirkko on länsitorninen kahden tukipilarin tukipilarikirkko. Katto on paanukatto.




Aivan kuin tätä keppiä myöten olisi valunut tervaa. 


Upea kiviaita. Näitä jaksan ihastella aina vaan.

Kyllä, kerrassaan hieno kirkko ulkoa ja varmasti sisältäkin katsottuna. Harmillisesti kirkkoon ei ollut nyt sisäänpääsyä.

Lähde: Wikipedia

Pysyhän mukana, seuraavat jaksot:


Jämijärven upeat lähteet
ITE-taidetta Parkanossa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa! Pientä alustusta Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen. Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti. Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä. Suunnitelma Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa o

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Nizza 22.-27.9 / Place Massena, Avenue Jean Medecin, Satama

Place Massena ja aukiolta lähtevä Avenue Jean Medecin Place Massena Place Massena on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat.  1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennuk set ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä. Etelässä Place Massena päättyy tähän suihkulähteeseen, jonka keskellä seisoo seitsemän metriä korkea Apollo-patsas.         La Fontaine du Soleil. Kun ensimmäisenä iltana tupsahdimme tutkaillessamme kaupunkia tälle aukiolle, näky oli unohtumaton. Iso luokseen kutsuva aukio, jonka hallitsevin elementti pimeän aikaan ovat valopatsaat. Patsaat ovat espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan luoma taideteos. Kaikkien seitsemän patsaan värit muuntuvat sulavasti vihreästä punaiseen, oranssiin...Teoksen nimi on "Con