Siirry pääsisältöön

Tepan puutarhan kevät, kesä ja syksy 2019



Tervetuloa meidän puutarhaan!

Tepan puutarhan kevät-kesä ja syksy 2019




Ruttojuuri elää kauneinta ikaansa aikaisin keväällä. Tuo pinkki kukka on niin söpö.

Puutarhan kesän valmistelut alkavat jo maaliskuussa


Kenellekään minut tuntevalle ei varmaankaan tule yllätyksenä, että tomaattejahan sitä tuli jälleen kasvatettua, siemenestä saakka. Tänä vuonna tilasin luomusiemeniä Ukrainalaiselta firmalta Organic seeds. Siemenet tulivat melko pian ja eikun multaan vaan.
Kasvukauden avaus oli tänä vuonna 10.3. Kylvin tomaatit ja basilikat pienoiskasvihuoneeseen. Tänä vuonna otin kokeiluun vermikuliitin parantamaan taimien kasvuolosuhteita. Vermikuliitti sekoitetaan istutusmultaan. Se parantaa mullan vedenpidätyskykyä, lämmittää ja kuohkeuttaa multaa ja tuo juurille happea. Lisäksi se nopeuttaa siementen itämistä.
Tomaattilajikkeita on peräti seitsemän kokeilussa. Kaikki minulle aivan uusia. Nyt vaan toivotaan aurinkoista ja lämpöistä kesää.


Istutusmullan seassa vermikuliittia.


Lannoitus luomulla tottakai. Lannoitus ruukutusvaiheessa.


Kylvö valmis. 

Vien kelmulla peitetyn kylvöksen kylpyhuoneeseen, jossa lattialämmitys antaa riittävästi lämpöä. Siemenet happanevat helposti muoltaan, jos kylvös on liian kylmä ja se saa kuitenkin jatkuvasti kosteutta. Muovin avulla pyritään pitämään kylvös kosteana.

Kokeiluun lähtivät siis seuraavat tomaattilajikkeet: 

Betalux 

Pensastomaatti, punainen, korkeus 100cm,  hedelmän koko 75-150g.

Oberig

Luumutomaatti, keltainen, korkeus 50cm, hedelmän koko 110g.

Comet

Punainen tomaatti, korkeus 150cm, hedelmän koko 100g.

Wagner Blue Green 

Punamusta päältä, vihreä sisältä, korkeus 50 cm, tomaatin koko 100g.

Worlds smalles't red

Pieni punainen, hiukan viinimarjaa suurempi kirsikkatomaatti, korkeus 200 cm, tomaatin koko 2-5g.

Sweet Golden Plum

Luumutomaatti, keltainen, korkeus 200cm, tomaatin koko 30g.

Solido

Punainen tomaatti, korkeus 150cm, tomaatin koko 300g.

Pink Flamingo 

Pinkkiin vivahtava sävytys, korkeus 150cm, tomaatin koko 100-200g.

Kaikki lajikkeet ovat melko aikaisia ja sopivat kasvatukseen taivasalla. Nyt tässä vaiheessa voin sanoa, että firman antama lajikekuvaukset ja lopputulos poikkesivat enemmän tai vähemmän useimpien kohdalla toisistaan.


16.3. tilanne

6.4. 

6.5. Nimilapussa luki World's smallest red, mutta johan tuosta nupulla olevasta kukasta näkee, että ehkäpä jokin muu lajike kyseessä...

21.5. Taimet ulkoilevat


Kasvatan tomaatteja ruukuissa. Pääsääntöisesti olen ruukuttanut taimet pariin otteeseen isompiin ruukkuihin, ihan sen mukaan, käykö juuriston tila ahtaaksi. Terveystilanteeni vuoksi minulla oli tänä vuonna hankaluuksia taimien ruukutuksen, ulkoilutuksen ja lopullisen ulos viennin kanssa. Kahden kepin varassa hommat eivät vaan tahdo onnistua. Onneksi Pasi oli jälleen apuna. Jo toisena kesänä peräkkäin tomaatit ovat saaneet kypsyä talon seinustalla, aurinkoisessa nurkkauksessa.



18.6. Aikalailla ovat tomaatintaimet kasvaneet. Nyt vaan sitä satoa odotellaan. Maalailin kunnon kyltit, ettei tarvitse lajiketta tihrustaa pienestä nimilapusta.

3.4. Vielä löytyy lunta puutarhasta. Mona ja Mimmi tarkkailuhommissa.


Nezhinsky-avomaakurkku


Tomaatinsiementen mukana sain ilmaiseksi ekstrana Nezhinsky-avomaakurkun siemeniä. Erittäin hyvä lahja, sillä loppujen lopuksi tämä oli toimituksen menestyksekkäin lajike. Ensi vuonna kylvän aivan varmasti uudelleen! Ulkoeteisen lämmöstä kurkku siirtyi ulos parinkymmenen litran ruukkuun. Erittäin aikainen lajike.

3.5. Aika hyvältä näyttää jo nyt.

14.5

21.5

28.5. Siinä se on, ei kun syömään. 



Nezhinsky

Sellainen lajike. Todellakin aikainen ja erittäin satoisa!


Buddha saapui puutarhaan💓

14.5. Luumupuu puhkeamassa kukkaan.

päärynäpuu kukkii.



Upea unikko




17.5. Hortoilua, hörhösmoothieta vuohenputkesta, poimulehdestä, banaanista ja karpaloista. Olipa hyvää!



Tomaattisatoa


Ensimmäiset alkavat valmistua. Betalux 17.7.

Wagner Blue Green 28.7.


Comet

Comet ja Wagner Blue Green. 

Sweet Golden plum ja "Worlds Samallest red" hurja mutaatio😭 

Nezhinsky-kurkku ja mystistä pihvitomaattia

Nimikylttien maalausta


Elokuun alkupuolella alkaa todella tapahtua.


Sweet Golden Plum osoittautui aika satoiseksi lajikkeeksi. Korkeutta kasvoi vähintään sen 200cm.

Comet etualalla. Comet teki myöskin ihan hyvin tomaatteja, jonkin verran jouduin heittämään pois jo raakilevaiheessa kun päät alkoivat hapantua. En ole kyllä koskaan aiemmin moiseen törmännyt.







Pink Flamingo. Tämä lajike kypsyi huonosti kasvukauden aikana, mutta sisällä kypsytetty lopputulos oli ihan ok. En siis suosittele taivasalla viljeltäväksi. 



Oberig


Oijoi, näyttääpä hyvältä! Comet, Sweet Golden Plum, Betalux, Pink Flamingo

Worlds Smallest Red. En nyt todellakaan ole vakuuttunut tästä lajikkeesta. Edelleenkin kovin epämääräiseltä näyttää, koko tosin vähän lähempänä sitä mitä piti olla.

World's Smallest Red


Näin syyskesällä poimin lähes päivittäin kypsyneitä tomaatteja naposteltavaksi. Vähän amppelimansikkaa lisukkeeksi.
Wagner Blue Green



9.10. Nyt lopultakin kaikki loput tomaatit talteen sisälle kypsymään. Pari hallayötä jo takana, pidin harsoja tomaattien päällä parin viikon ajan, lopulta totesin etteivät nämä nyt enää kypsy ulkosalla.

Kesä oli lämmin ja kaiken järjen mukana oliis luullut että olisi ollut suorastaan loistava tomaattivuosi. No, voi olla että ensi vuonna luotan enemmän varmempiin lajikkeisiin, en ole aivan tyytyväinen lopputulokseen. Säilöttäväksi ei jäänyt mitään. Oli kuitenkin mielenkiintoista kokeilla aivan uusia lajikkeita ja jännityksellä odotin lopputulosta. Oma suosikkini oli Betalux. Tomaatti oli makea ja todella herkullinen. Tuolta World's Smallest Red-lajikkeelta oletin paljon, mutta petyin pahemman kerran. 

Näihin kuviin ja tunnelmiin tomaattien osalta. Tuskin maltan odottaa tulevaa kevättä 2020!


Basilika

Basilika on ehdoton suosikkiyrttini ja tottahan sitä tänäkin vuonna tuli kasvatettua. Satoa riitti pitkälle syksyyn.

Basilika Radiance

Etualalla basilika Genovese, takana Radiance


Puutarhan vieraat

Toki jokaisessa puutarhassa mönkii ja lentää jos jonkinlaista pientä eläintä. Kaikilla on oma tärkeä tehtävänsä tahollaan.


Kimalainen työssään 13.5.

Omenapuun kukasta kukkaan 22.5.


Ihana leppis 💓


Kärpänen kukalla 2.6.2019

Perhonen 2.6.2019


Koppis


Nokkosperhonen oreganon kukassa 21.7.

Onnellisesti vesisaavista pelastunut sammakko

Viinisato


Meidän viiniköynnökset yllättivät todellakin positiivisesti. Eli kaksi köynnöstä löytyy, toinen on Zilga ja toinen Rondo. Olemme istuttaneet köynnöset noin 15 vuotta sitten kallion juureen kasvamaan kalliota vasten ja ensimmäistä ketaa ikinä saimme oikeasti satoa! Emme ole ottaneet köynnöksiä alas talveksi, joten köynnökset joutuvat aina keväällä aloittamaan kasvunsa alusta ja kausi on sen vuoksi aika lyhyt.


10.8.


Sadonkorjuu 28.9.



Osa vielä raakileena.


Raakileet vielä sisälle kypsymään. Suurin osa päätyi lopulta hilloksi.

Puutarha syyskuntoon


Mestari itse haravan varressa.

Mimmi tarkkaavaisena.

Väriä kevääseen

Syksy on ollut niin lämmin ja valoisa, että amppelit jaksoivat kukoistaa koko syksyn. 




Tässä olemme Mimmin kanssa ulkoilemassa tontin rajan liepeillä ylhäällä kalliolla. 

Puutarhan hedelmät


Kuten olen aiemmin kertonut, tontilta löytyy hedelmäpuita lähes liian kanssa, on omenaa, päärynää ja luumua. Meidän 2000-luvulla istutettu päärynäpuu yllätti tänä vuonna todella upealla sadollaan. 


Kyllä niitä omenoitakin tuli😁 Tässä Monan tyylinäytettä kauden alusta. Lajike Antonovka

Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä kertaa.  Lehtien säkitys on vielä vähän kesken, kokeillaan saada ne vielä ennen lumien tuloa raijattua kaatopaikalle. Edessä on monta pimeää kuukautta, mutta kyllä se uusi puutarhan kevät 2020 taas tulee🌞, kärvistellään tää talvi ny välissä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa! Pientä alustusta Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen. Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti. Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä. Suunnitelma Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa o

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Nizza 22.-27.9 / Place Massena, Avenue Jean Medecin, Satama

Place Massena ja aukiolta lähtevä Avenue Jean Medecin Place Massena Place Massena on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat.  1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennuk set ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä. Etelässä Place Massena päättyy tähän suihkulähteeseen, jonka keskellä seisoo seitsemän metriä korkea Apollo-patsas.         La Fontaine du Soleil. Kun ensimmäisenä iltana tupsahdimme tutkaillessamme kaupunkia tälle aukiolle, näky oli unohtumaton. Iso luokseen kutsuva aukio, jonka hallitsevin elementti pimeän aikaan ovat valopatsaat. Patsaat ovat espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan luoma taideteos. Kaikkien seitsemän patsaan värit muuntuvat sulavasti vihreästä punaiseen, oranssiin...Teoksen nimi on "Con