Siirry pääsisältöön

Autolla Norjan vuonoille 31.7.-8.8.2019 Part 7 / Bøverdalen-Beitostolen

Kartta Sogndal-Beitostolen. viimeksi pääsimme vajaasen puoleenväliin, Bøverdaleniin. Olemme edelleen Jotunheimenin ja Breheimin maisemissa

Matka jatkuu..

Jotunheimen


Jotunheimen on Skandeihin kuuluva korkeahuippuinen vuoristoalue. Jotunheimenin kansallispuistoalue on perustettu 1980-luvulla (pinta-ala 1 155,670 neliökilometria). Nimessä jotun viittaa jättiläisiin ja peikkoihin ja loppuosa heimen niiden kotipaikkaan. Se onkin "jättiläisten tai peikkojen koti". Jotunheimin alueelta löytyvät Pohjois-Euroopan korkeimmat huiput, korkeimpana Galdhøpiggen (2 469 m) ja Glittertind (2 464 m). Jotunheimin alueella on erikokoisia jäätiköitä. Itse Jotunheimin alueella ei ole teitä, mutta mm. tie Fv 55 kulkee Jotunheimenin ja Breheimin välissä.
Lähde: Wikipedia

Sognefellet Summer Ski Centre


Vessatauon paikka. Nälkäkin olisi jo. Vatsan täytettä ei ollut nopeasti tarjolla, joten tyydyimme silmänruokaan. Kuvat rakennuksen takaa avautuvasta maisemasta. Lyhyitä kävelyreittejä myöskin tarjolla.










Nyt kohti Lomia



Korkealla ollaan
 








 The Saga Column


Äkkipysäytys! Jotain, minkä ei välttämättä näihin maisemiin uskoisi kuuluvan. 34 metriä korkea koristeellinen pylväs, kuvanveistäjä Wilhelm Rasmussenin suunnittelema (v.1920). Patksaan kuvat esittävät Norjan historiaa Hafsfjordin taistelusta siihen saakka kunnes maassa säädettiin perustuslaki 1814. Lisää aiheesta täältä.




Lom ja sauvakirkko



Sauvakirkko, Lom


Saavumme Lomiin (perustettu 1838). Lomin suurin turistinähtävyys on 1100-luvulla rakennettu sauvakirkko ja sinne mekin tuota pikaa suunnistamme tutustumaan.

Aivan ensimmäiseksi on kuitenkin saatava ruokaa!

 Ruokaa💓 paikassa Sentral'n Cafe og Isbar


Jestas että oli hyvää pizzaa! Koko reissun parasta antia

Aika kiva sisustusidea.

💓


Palanpainikkeeksi vielä softista, tottakai! Taustalla Lomin läpi virtaava Bøvra-joki ja sauvakirkko. 


Lomin maisemaa sauvakirkkoineen. Edustalla Bøvra-joki.


Keskusta vaikuttaa olevan suhteellisen pieni ja useita ravintoloita sekä muita matkailijoita kiinnostavia palveluja löytyy lyhyen kävelymatkan etäisyydellä. Muuten, seuraavan yön majapaikasta ei ole vielä tietoa, toki täälläkin voisi yöpyä, mutta vielä ei malta jäädä aloilleen ja toisaalta alueen hintataso on aika kova.

Sauvakirkko, Lom

Sauvakirkko

Sauvakirkko eli piirukirkko on varhaiskeskiaikainen puukirkkotyyppi. Norjan sauvakirkot ovat jäljellä ajasta, jolloin kristinusko eli rintarinnan viikinkien tapojen ja uskomusten kanssa. Ne ovat puunveistollisesti viikinkien perintöä ja edustavat ainutlaatuisia rakennusteknisiä ratkaisuja.

Sauvakirkko on pohjoismainen kirkkorakennuksen tyyppi, jota tehtiin Ruotsissa ja Norjassa kristinuskon leviämisen aikaan.

Puukirkon rakentaminen tuohon aikaan ei ollut mikään pieni urakka. Rakentajilta täytyi löytyä taitoa tai tietoa rakentaa ilman nauloja tai pultteja, käytettiin tappiliitoksia. Materiaali oli paljon saatavana Norjan metsissä.




Sauvakirkon sijainnilla oli suuri merkitys. Suosituimpia rakennuspaikkoja olivat idylliset joenmutkat ja mäet, joista oli näkymä laaksoon ja tuntureille. Oli tärkeää, että matkalaiset näkisivät kirkon jo kauas ja kellot kuuluisivat kilometrien päähän.

Norjassa näitä sauvakirkkoja rakennettiin parinsadan vuoden ajan vuoteen 1349 saakka. Sauvakirkkoja rakennettiin jopa 1000 kylään, mutta ainoastaan 28 niistä on säilynyt ja vain pieni osa on lähellä alkuperäistä ulkoasuaan (suurin osa rakennettu vanhojen rakenteiden päälle ja uusia osia on lisätty). Pääosin kirkkoja on tuhoutunut tuhopolttojen seurauksena.

Kehittyneimmät sauvakirkot olivat kolmilaivaisia, niissä oli viikinkityylistä veistoskoristelua sekä jyrkät ja korkeat katot.

Rakenne





Sauvakirkon kehys rakentuu vaakasuuntaisista pölkyistä ja pystysuuntaisista sauvoista. Päälliosa koostuu pystysuuntaisista lankuista. Aikaisimmat sauvakirkot rakennettiin suoraan maan päälle ja ne olivat purettavassa kunnossa jo muutaman vuoden kuluttua. 1100-luvulla keksittiin rakentaa kirkko kiviselle perustalle.
Yhtä puuta arvostettiin ylitse muiden. mäntyä. Kaadettu puunrunko jätettiin kuivumaan muutamaksi vuodeksi niin että kosteus haihtui puusta kokonaan. Männyn suurin vahvuus on sen sydänpuussa ja sen sisältämässä pihkassa, joka suojelee puuta lahoamiselta ja sieniltä.






Koristelu





Norjalaiset ottivat mallia ulkomailta kirkkonsa koristeluun. Yksi aihe tuotiin Englannista ja Irlannista, tarueläin, jolla oli pitkä ohut kaula ja kapeat silmät. Eläin muistutti siivetöntä lohikäärmettä ja viikingit ihastuivat hahmoon niin paljon, että siitä tuli vakituinen osa kirkkojen koristelua. Lohikäärme esiintyy ornamentiikassa, joka koostuu pitkistä nauhamaisista kuvioista.

Lähteet: Wikipedia, Historia-lehden artikkeli

Näin upea hautakivi löytyy kirkon hautausmaalta.

Vielä katsaus Bøvra-jokeen ja eteenpäin kohti Beitostølenia.


Lähdemme ajamaan pitkin tietä Rv15 ja Tessandin jälkeen käännymme tielle Fv51

Tie Rv15, Tullaan pian Tessandiin




Ridderspranget


Tien Fv50 varrelta löytyi aivan yllättävä huippukohde. Huomasimme kyltin Riddersprangetista ja ymmärsimme että jonkinlainen vesiputous ehkä kyseessä. Käänsimme auton nokan kohti kyltin suuntaa.





Ridderspranget eli ritarin harppaus. Sjoa-joki virtaa Sjodalenin läpi. Riddersprangetissa joki on juurtunut syvälle kallioon ja rotkossa vesi virtaa voimalla.







Olipa hieno kokemus, oikea hidden treasure! Suosittelen ehdottomasti käymään tsekkaamassa.

Jotunheimenin maisemissa kohti Beitostolenia

Matkaan taas, Beitostoleniin 60 km matkaa. Tiellä Fv 51 jatketaan edelleen. Uskomatonta mutta totta, kirkkaalle taivaalle alkaa pikkuhiljaa ilmestyä tummia pilviä. 


















Ja lopulta alkoi satamaan. Päästiin todistamaan vuoristossa nopeasti muuttuvia säätiloja ihan konkreettisesti. Pieni sade muuttui todella nopeasti aikamoiseksi rankkasateeksi ja mittarissa lämpötilalukemat putosivat nopeasti paristakymmenestä kymmenen tuntumaan.

Loppupäivä menikin hiukan kosteammissa merkeissä, onhan tuota auringonpaistetta riittänytkin.











Video Tessand-Beitostølen






Tihkusateessa saavumme Beitostoleniin. Olemme saaneet matkalla varattua huoneen seuraavaksi yöksi. Tuleva majoitus sijaitsee Slidressä, Slidrefjorden Guesthouse. Hinta ratkaisi, alle 80 eurolla selvitään tällä kertaa. Beitostolenissa käymme shoppaamassa vähän iltapalaa ja aamiaistarpeita. Ilta alkaa tummua ja jatkamme nopsaan matkaa kohti majapaikkaamme, jonka sijainti kylläkin tuottaa hiukan päänvaivaa...

Tästä jatkamme seuraavassa osassa. Pysythän mukana edelleen😃








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kellarin täysi muodonmuutos

Kuva 1. Lähtötilannetta Moikka. Olen jonkun kerran jo viitannut talomme kellariremonttiin. Tila on nyt valmis ja nyt on aika syventyä remonttiin ja muutoksiin täysillä. Lähdemme etenemään todellakin aivan pohjalta ja suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Turvallista matkaa! Pientä alustusta Vuonna 2000 me muutimme tähän 1956 rakennettuun rintamamiestaloon. Paria vuotta myöhemmin teetimme suuren remontin, jonka yhteydessä oli tarkoitus remontoida myös kellarikerros. Remontin laajuus yllätti sillä kertaa ja kellariremontti jäi hamaan tulevaisuuteen. Siitä saakka kun muutimme tänne, Pasi on haaveillut saavansa oman soittokämpän kellariin. Saimme aikoinaan itse piikattua vanhan sementtilattian pois, mutta siihen se sitten jäikin. Raha ratkaisee. Lainatilanteen parantuessa meillä oli lopultakin mahdollisuus rahoittaa tämä remontti. Talo on salaojitettu ja patolevy kiertää muuria. Ei ulkopuolista eristystä. Suunnitelma Suunnitelmana on saada kellariin harrastetila, jossa o

Syksyinen päiväreissu Kustaviin

  Sunnuntaina aamutuimaan lähdimme viemään Monaa päivähoitoon hoitolaan ja sitten nokka kohti Kustavia. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä Hangossa kuvausreissulla, mutta se reissu olisi vaatinut yöpymisen jossain siellä suunnilla ja sopivaa majoitusta ei löytynyt millään. Monakin olisi joutunut yöpymään hoitolassa, joten jätimme Hangon ympäristöineen suosiolla ensi kesään. Toiveissa olisi saada otettua hyviä lintukuvia ja ehkäpä joku uusi lajikin tulisi vastaan. Siuro-Yläne-Uusikaupunki-Kustavi-Vuosnainen-Kustavi-Mynämäki-Siuro Matkaan Syksyisen aamun usvaa vielä näkyvissä, vaikka aurinko oli jo aikaa noussut. Heinijärventieltä kuvattu. Hauska idea ja olipa kauniina säilynyt kukkapelto💓 Tie 249, pian Sastamalassa. Sastamalasta lähdemme ajamaan Pyhäjärven etelänpuoleista reittiä ja saavumme Yläneelle. Tieltä pilkottaa mielenkiintoisen näköinen kirkko, tutustummepa seuraavaksi siihen. Yläneen Pyhän Olavin kirkko Komea punainen puukirkko sieltä ruskan värjäämien puiden takaa pilkistää.

Nizza 22.-27.9 / Place Massena, Avenue Jean Medecin, Satama

Place Massena ja aukiolta lähtevä Avenue Jean Medecin Place Massena Place Massena on Nizzan pääaukio ja keskuspaikka, jonne monet kaupungin tärkeimmistä kaduista johtavat.  1800-luvulla perustettua aukiota reunustavat italialaistyyliset, punamullan väriset rakennuk set ja palmupuut. Aukio koki muutama vuosi sitten muodonmuutoksen ja siitä tuli jalankulkijoille ystävällisempi paikka. Nykyisin siellä on kahviloita ja kauppoja, suihkulähteitä, patsaita ja penkkejä. Etelässä Place Massena päättyy tähän suihkulähteeseen, jonka keskellä seisoo seitsemän metriä korkea Apollo-patsas.         La Fontaine du Soleil. Kun ensimmäisenä iltana tupsahdimme tutkaillessamme kaupunkia tälle aukiolle, näky oli unohtumaton. Iso luokseen kutsuva aukio, jonka hallitsevin elementti pimeän aikaan ovat valopatsaat. Patsaat ovat espanjalaisen taiteilijan Jaume Plensan luoma taideteos. Kaikkien seitsemän patsaan värit muuntuvat sulavasti vihreästä punaiseen, oranssiin...Teoksen nimi on "Con